Städa rätt och lätt!

Vi på FT Städgrupp AB använder sig av dem tips som listas här. Prova oss igenom att boka städningen på www.ftstadgrupp.se nu och få 15% rabatt igenom att använda koden FIRST2015ST vid bokningen.

Städa effektivt punkt för punkt:

1. Grunden. Gör det till en vana att plocka med dig saker när du rör dig i huset.

2. Planen. Bestäm vad som passar dig bäst. Städa allt en dag i veckan eller dela upp städningen på två eller tre dagar.

3. Utrustningen. Se till att ha bra städutrustning som underlättar arbetet.

4. Vädra. Öppna fönstren och passa på att torka av fönsterbrädorna.

5. Grovstäda. Gå igenom rummen du ska städa, plocka undan och ställ upp mindre möbler på större.

6. Hyllor. Damma av hyllor med svagt fuktad trasa och dra ner skräpet på golvet.

7. Bad och kök. De viktigaste rummen att göra rena varje vecka.

8. Dammupptagning. När allt är avtorkat är det dags att dammsuga golven. Höj och sänk sugeffekten efter golvtyp. För hög effekt på släta golv gör att du puttar smutsen framför sig. Högst sugeffekt används på mattor.

9. Golven. Moppning behövs eftersom dammsugaren inte tar upp allt damm. Använd en lätt fuktad mopp, för mycket vatten kan skada golven.

10. Belöningen. När du är klar är du värd en belöning!

Positiv inställning viktigt

Den mentala inställningen är viktig – ser du städning som ett lidande så blir det ett lidande. Men även om städning aldrig kan bli lika roligt som en timme på gymmet eller en kväll med vänner kan du försöka göra det utan ilska och frustration.

En metod är att se städning som service – mot huset, barnen och dig själv. Efteråt unnar du dig en stunds vardagslyx: en kopp kaffe, ett par sidor i en bok, eller bara njuter av resultatet.

Hur städa rätt och lätt?

Rosemarie Rydell på Serviceföretaget Pedanten i Borås har arbetat som professionell städare i tio år. Hennes viktigaste råd är att städa huset steg för steg under ett par eller flera tillfällen under veckan, istället för att stressa ihjäl sig under en dag.

– Städningen kan lätt bli en pina om det känns övermäktigt. Sprid hellre ut städningen, säger hon.

Ett vanligt misstag är att överdosera såväl rengöringsmedel som tvättmedel.

– Det räcker ofta med några droppar rengöringsmedel. Tar du för mycket blir ytorna flammiga när de torkat.

Använd såpa

En del av rengöringskemikalierna hon använder i sitt arbete finns inte i vanliga butiker. Men hon har några favoriter som finns i närmaste mataffär, såpa exempelvis.

– Jag använder såpa med citrondoft till de flesta golv, det lämnar en fräsch känsla efter sig, säger Rosemarie.

En skurkräm som hon tycker är effektiv i kök och badrum är Jif cream.

– Den gör diskhon skinande ren, men fungerar också för att ta bort smutsränderna i badkaret och smuts och fett på spisen. Använd bara några droppar av skurkrämen när du gör rent. Ta på medlet, skölj rent med vatten och torka sedan torrt med en trasa, annars blir det flammigt, säger Rosemarie Rydell.

Inte sköljmedel till trasor

Till torktrasa kan du använda en vanlig kökshandduk eller bitar av ett gammalt lakan. Tvätta aldrig trasorna i sköljmedel – sköljmedel gör trasan antistatisk och då fastnar inte dammet utan lämnas kvar.

– Tänk på att ha olika trasor för olika ändamål. Det är inte fräscht att använda samma trasa på toaletten som när du torkar av hyllor.

När Rosemarie rengör fönstren använder hon ett par droppar Yes i vattenhinken, en fönsterskrapa och en trasa att torka rent vid fönsterlisterna – och vips är fönstren skinande rena.

– Det krävs träning att använda en fönsterskrapa, men när du lärt dig går det fort – och det blir fint. Men ta inte för mycket Yes, då blir rutorna flammiga och du får hålla på i evigheter innan du fått bort alla rester.

Till speglar och glasdörrar däremot använder hon fönsterputs.

– Det är bara att spreja på och torka torrt med en trasa. Enkelt och lätt.

Diskmedel och fönsterputs

Diskmedel till fönster och fönsterputs till speglar. Det kan låta konstigt, men det fungerar för städproffset Rosemarie Rydell som konstaterar att det handlar om att städa rätt och lätt.

Men det finns inga genvägar. Enbart dammsugning gör inte golven rena. Det blir alltid damm kvar. Torka därför av golvet med en lätt fuktad mopp och lägg lite extra krut under sängarna för där samlas alltid mycket damm.

Det underlättar att ha ett munstycke till dammsugaren som passar ens behov. Själv har Rosemarie bytt till ett mindre och lättare hemma.

– Det gamla var tungt och klumpigt och gjorde det tråkigt att dammsuga, men med det nya är det roligare!

Källa: http://www.villaagarna.se/Tips-artiklar/Underhallsskolan/Del-25-Stada-ratt-och-latt/